Ontmoet Bart

Benieuwd wat collega's doen bij MGD? Maar ook vooral hoe ze het zelf vinden? Bart: “Het netwerken en zelfs het vergaderen vind ik leuk. Ik leer niet van wat ik al weet, maar ik leer van anderen.” 

Stel jezelf eens voor...

Naam: Bart Rooijackers  
Functie: beleidsadviseur team Sociale Beleidsontwikkeling
Carrière bij MGD: werkt sinds 2022 bij MGD.

Wat doe je als beleidsadviseur Sociale Beleidsontwikkeling?

“Een beleidsadviseur adviseert het bestuur van Boxtel en Sint-Michielsgestel. Ik ontwikkel nieuw beleid, voer dit uit en leg daar verantwoording over af. Niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Zo sluit ik aan bij verschillende overleggen met het samenwerkingsverband de Meierij en heb ik veel contact met andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch. Vanuit mijn functie ben ik altijd gericht op jongerenaanpak en de leerplicht.“

Combinatie van leerplicht en leerlingenvervoer

“Met mijn werkzaamheden, specifiek voor de leerplicht en het doorstroompunt, wil ik met de regio gezamenlijk gelijklopen als het gaat om jongeren die bijvoorbeeld bepaalde afspraken niet nakomen. Elke school heeft zijn eigen verzuimbeleid. Hoe voeren zij dat uit? Vanuit de onderwijskant gebeurt er natuurlijk ook van alles. Om dat allemaal goed te laten verlopen én te stroomlijnen, ben ik er. Alles om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk kinderen thuis zitten. Dat is wat we uiteindelijk allemaal willen: dat iedereen naar school gaat.

De leerplicht is maar een klein onderdeel van de onderwerpen waar mijn collega's en ik ons mee bezighouden. Zo houd ik me ook bezig met het leerlingenvervoer. Landelijk is dat ook een grotere uitdaging aan het worden. Je wilt duidelijke beleidskaders: wie wel en wie niet? Bij ieder onderwerp tasten we af hoe we als geheel goed kunnen samenwerken om een gelijke behandeling na te leven.”

Wat vind je het leukste in je werk?

“Toch wel echt de gesprekken met mensen. Het blijven zoeken naar praktische oplossingen. Het netwerken en zelfs het vergaderen vind ik leuk. Ik leer niet van wat ik al weet, maar ik leer van anderen. Tijdens een overleg komen er altijd andere inzichten naar voren en dat is heel belangrijk (en leuk!) om mee te nemen. Vergaderen is gewoon nodig om verder te komen.”

Waar kijk je met trots op terug?

“Er speelt op dit moment zoveel, maar ik ben heel blij met het netwerk dat ik aan het opbouwen ben. Ik vind het leuk om te verbinden en oplossingen te zoeken. Om juist vanuit de praktijk te kijken. Je bent heel snel een beleidsmedewerker die ‘vanuit de bovenkant’ kijkt, en ik probeer te blijven kijken ‘vanuit de onderkant’. Is het haalbaar voor iedereen welke lijn we uitzetten? Dat vind ik echt belangrijk en het is mooi om te zien dat deze vertaalslag lukt. Daarnaast ben ik blij dat ik steeds meer doorzie wie ik waarvoor kan bereiken in het sociaal domein.”

Verbinden of vernieuwen?

“Ik ben verbindend vernieuwend. Het is belangrijk dat je dit in samenhang ziet. In verbinding zit vaak vernieuwing. Natuurlijk zit ik meer op de verbinding met mensen; je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Als je dan toch gaat vernieuwen, bijvoorbeeld een nieuw plan lanceren, dan moet ik zorgen dat alle partners meegaan. Dat we met elkaar in verbinding staan tot het nieuwe plan. Daarom is het voor mij vaak een samenhang.”

Waarom MijnGemeenteDichtbij?

“Ik heb altijd in de uitvoering gewerkt en wilde graag een beleidsfunctie uitvoeren. In de vacaturetekst las ik veel over jongeren en dat sprak me ontzettend aan. Het is redelijk dicht bij huis, ik heb fijne sollicitatiegesprekken gehad en heb toen besloten te starten. MGD is een heel open werkgever; als je iets wilt, wordt daar zorgvuldig en serieus mee omgegaan. Genoeg ruimte voor ontwikkeling.”

Meer weten?