Ontmoet Brigitte

Benieuwd wat collega's doen bij MGD? Maar ook vooral hoe ze het zelf vinden? Brigitte: “We werken allemaal keihard, maar er wordt niet gezegd hoe je het moet doen. Je hebt veel vrijheid, je kan mensen echt helpen.”

Stel jezelf eens voor...

Naam: Brigitte Fagel 
Functie: consulent schulddienstverlening 
Carrière bij MGD: sinds 21 februari 1989 in dienst. Gewerkt in verschillende functies, maar altijd bij dezelfde organisatie.

Wat doe je als consulent schulddienstverlening?

“Ik heb altijd bij Sociale Dienst gewerkt en ben gestart als uitkeringsconsulente. In die functie heb ik verschillende regelingen uitgevoerd. Op een gegeven moment is Loket Wegwijs opgezet. Hierbij behandelde ik brede zorgaanvragen. Toen de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening kwam, ben ik doorgestroomd in de functie van consulent schulddienstverlening. Dat doe ik nog steeds. Het hele traject schuldhulpverlening is in twee fases opgedeeld. Fase één is de inventarisatie- en stabilisatiefase. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Fase twee is het opzetten van een schuldregeling. Deze fase is uitbesteed aan een andere organisatie. 

Wij werken vooral in fase één. We voeren de eerste gesprekken met mensen, waarin we inventariseren en stabiliseren. We gaan met ze in gesprek met de vraag: wat is het precieze probleem? Daarbij kijken we, naast financiën, breed naar alle leefgebieden. We blijven altijd naast de cliënten staan, zo lang als mogelijk.”

Wat vind je het leukste in je werk?

“Als je met de mensen bezig kunt zijn. Dat je echt stappen kunt zetten en vooruitgang ziet. Ik had laatst een gesprek met iemand die niet zulke heftige problemen had. Samen hebben we snel gekozen voor budgetbeheer. Zelf is ze meer gaan werken, heeft daarbij promotie gemaakt en gaat nu een prachtige reis maken. Zij heeft echt stappen gemaakt en dat is tof om te zien.” 

Waar kijk je met trots op terug?

“Ik ben niet per se trots op mijn werk; ik doe gewoon mijn best om mensen te helpen zonder terugval. Ik heb veel cliënten kunnen helpen. Laatst kwam ik iemand tegen die ik jaren terug heb geholpen. Diegene bedankte mij voor mijn hulp. Ik ben echt blij als mensen financieel gezond worden, zijn én blijven. Zeker als het op een manier is die bij hen past, want alleen dan is het vol te houden. Ik ben juist trots op die mensen die dit weten te bereiken.”

Verbinden of vernieuwen?

“Verbinden. We werken in wijkteams waarin vele verschillende disciplines en organisaties samenwerken. De lijnen zijn daardoor kort. We kunnen makkelijk schakelen om tot een complete oplossing in het gezin te kunnen komen. De verbinding is dus erg belangrijk.” 

Waarom MijnGemeenteDichtbij?

“Ik kan hier mijn eigen ding doen. We werken allemaal keihard, maar er wordt niet gezegd hoe je het moet doen. Je hebt veel vrijheid, je kan mensen echt helpen. Daarbij steek je af en toe je nek uit om mensen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Het is erg prettig dat juist dit mogelijk is.”

Meer weten?