Ontmoet Niek

Benieuwd wat collega's doen bij MGD? Maar ook vooral hoe ze het zelf vinden? Niek: “Bij veel mensen staat de juridische tak, zeker bij overheidsorganisaties, bekend als grijs en misschien zelfs saai. Het tegendeel wordt bewezen bij MGD.”

Stel jezelf eens voor...

Naam: Niek van Hout   
Functie: juridisch adviseur   
Carrière MGD: gestart op 1 januari 2021 bij MGD op een andere afdeling. Werkt nu bij Juridische Zaken.   

Wat doe je als juridisch adviseur?

“Mijn werk is behoorlijk afwisselend. Alle teams pakken in principe zelf de eerstelijns vraagstukken op. Wanneer ze er niet uitkomen of als situaties grote (juridische) consequenties hebben, kunnen ze bij ons terecht. Op onze afdeling hebben we een aantal kerntaken, zoals het naleven van de Wet Open Overheid (Woo) en het aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast denken we met allerlei medewerkers mee, vaak van collega's die deels een juridische rol vervullen. Wij adviseren hen en staan ze bij waar nodig.

Dit zorgt voor een enorme breedte in werkzaamheden. Een collega ontfermt zich bijvoorbeeld over een ingewikkeld dossier dat gaat over arbeidsmigranten. Ik ben veel bezig met het beoordelen van bevoegdheden: wat mogen onze collega's wel en niet doen? Daarnaast adviseren wij voor lokale wet- en regelgeving en de benodigde publicaties. We geven ook workshops over bestuursrecht of andere juridische basisbeginselen, zodat collega’s goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Erg leuk om te doen.”

Wat vind je het leukste in je werk?

“Bij veel mensen staat de juridische tak, zeker bij overheidsorganisaties, bekend als grijs en misschien zelfs saai. Het tegendeel wordt bewezen bij MGD. Het team bestaat uit juridisch adviseurs en kenmerkt zich als jong van geest en dynamisch. Met de meeste collega's heb ik ondertussen zelfs een vriendschappelijke band opgebouwd. Dat maakt dat ik elke dag sowieso met veel plezier naar mijn werk ga.

Daarnaast houd ik enorm van de diversiteit van onze werkzaamheden. In de advocatuur specialiseer je je vaak in een bepaalde richting of onderwerp. Dat is bij de gemeente veel minder het geval. Ook vind ik het contact met de inwoners erg leuk. Door simpelweg met elkaar in gesprek te blijven, kun je lange juridische procedures voorkomen. Door met ze te bellen of op locatie in gesprek te gaan, ga je elkaar beter begrijpen. Situaties worden sneller opgelost en dat bespaart beide partijen veel energie.”

Waar kijk je met trots op terug?

“Ik ben begonnen bij IVR (Inrichting, Verkeer en Reiniging), een zogenaamde vakafdeling. Iets meer dan een jaar geleden ben ik overgestapt naar Juridische Zaken. In relatief korte tijd heb ik veel collega's leren kennen en weten ze me te vinden. Ons team wil echt anderen van dienst zijn. Iedereen is behulpzaam en weet ons daardoor goed te vinden: daar ben ik wel trots op.”

Verbinden of vernieuwen?

“Ik denk toch wel door te verbinden. Een gemiddelde jurist is misschien niet zo vernieuwend, maar juist vaak bezig met verbinden. Opbouwende gesprekken voeren, oplossingen bedenken en conflicten proberen te vermijden: dat komt echt neer op verbinden.”

Waarom MijnGemeenteDichtbij?

“Ik zit zelf al een tijdje in de gemeenteraad. Dat vind ik erg interessant en heeft meerwaarde voor mijn huidige baan. Ik begrijp waarom dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb niet eerder bij gemeenten gewerkt, maar het beeld dat heerst dat het stoffig en droog zou zijn, klopt niet. Ik ervaar MGD juist als een vlotte organisatie, waar je veel verantwoordelijkheid krijgt als je dat wilt. Daardoor kun je jezelf goed ontwikkelen. Het vertrouwen is hoog; dat maakt dat je kansen pakt en doelen echt behaalt.”

Meer weten?